Motivera barn till och röra sig mer

Idag blir vi allt mer stillasittande och det är viktigt att försöka röra på sig lite varje dag. Hur gör man då för och motivera barnen till att röra på sig mer utomhus istället för att sitta inne framför datorn? Det gäller att precis som för vuxna och hitta något som både lockar och roar. Var öppen för att barnet kommer vilja prova flera olika aktiviteter innan det blir rätt.

Några barn kan tycka att det är mysigt och gå ut en promenad tillsammans med föräldrarna. Andra fastnar för hästar eller spela fotboll. Oavsett är huvudsaken att de rör på sig lite varje dag, och den aktivitet som de har valt ska alltid uppmuntras stort. Som förälder kan man alltid vara med och fortsätta uppmuntra till lek och rörelse.

Är det en dag utan någon fotbollsträning kan man erbjuda sig att följa med ut och skjuta straffar eller liknande. På så sätt får man som vuxen också motion och möjlighet att röra på sig under lekfulla former tillsammans. Det viktiga är egentligen inte om man är bra eller  inte, utan att det bli en trevlig stund tillsammans.

Vill barnet absolut inte ge sig ut kan det vara bra och sätta upp någon form av villkor. Om de är ute och rör på sig under en halvtimme så får de två timmars speltid eller liknande. Genom att motivera på ett positivt sätt blir det också roligare för barnet att göra saker på så många plan.