Räkna ner för ett friskare liv

Ett enkelt sätt att må bra och leva ett friskt liv är att gå efter 5-4-3-2-1-trappan. Vad det innebär förklaras nedan. 

Fem

Varje dag bör du försöka äta eller dricka 5 portioner frukt och/eller grönt. Det går bra att blanda och variera olika frukter och grönsaker, samt att äta dem i olika former. Ett smart knep är att göra en smoothie med mycket frukt och grönsaker i. 

Fyra

Det är viktigt att dricka vatten varje dag. Minst fyra stora glas om dagen rekommenderas för en normalt aktiv människa. Om det är varmt ute eller du är törstig kan du självklart dricka mer. Men varken för mycket eller för lite vatten är bra. 

Tre

Tre stora måltider och tre mellanmål är en bra struktur att hålla när det kommer till kosten. Antalet mellanmål kan variera, men alla bör äta frukost, lunch och middag. Detta behöver inte vara hugget i sten och kan rubbas under kortare perioder. Men att ha som grund att äta minst tre gånger om dagen är bra.

Två

Max två timmars skärmtid är bra att hålla sig till. I dagens samhälle kan detta vara svårt, men att åtminstone sträva efter det är att föredra. Om du har ett arbete som innebär att du behöver sitta vid datorn räknas dessa timmar inte in. Utan dessa två timmar innebär den tid du slösurfar, kollar på serier eller scrollar Instagram.

En

Minst en timmes rörelse varje dag bör du försöka få in. Det behöver inte vara ett hårt träningspass, utan det räcker med 20 minuters promenad till och från en sevärdhet som kompletteras med ungefär 40 minuters yoga eller annan träning. Variation är dock alltid bäst!