Fästingar på fotbollsplanen

Det väldigt många älskar med fotboll är att det är en väldigt lättillgänglig sport som de allra flesta kan utöva. Det enda man behöver är en boll att sparka på. Därmed är det möjligt att spela fotboll var som helst – man behöver inte ens ha ett par riktiga fotbollsmål eller fotbollskläder för att det ska bli roligt. 

Dock finns det alltid ett men. Även fast fotboll är en fantastisk sport som man kan spela överallt så finns det vissa negativa aspekter. Till exempel om du spelar i en skog eller nära ett fält som har högt gräs så kan det vara så att det finns fästingar i naturen där du spelar. Gäller detta dig bör du försöka att få in en vana i att alltid kolla efter fästingar på hela kroppen efter att ha spelat en fotbollsmatch utomhus – även om du spelar på en fotbollsplan.

Ta det säkra före det osäkra

Har du hittat en fästing som har bitit dig? Då gäller det att agera snabbt och ta bort den. Fästingar kan ge borrelia som i värsta fall kan ge hemska konsekvenser. Har du haft ett fästingbett rekommenderas det alltid att ta ett borreliatest. Köp ett självtest online så slipper du vänta på att få en tid på vårdcentralen. 

Vi rekommenderar dock att du besöker vården om du är orolig, eller om det visar sig vara något konstigt med fästingbettet. På så sätt kan du motverka risken om att du ska smittas av djuret, något man vill undvika till allra högsta grad oavsett ålder och hälsotillstånd! Se till att se över din kropp, samt att du testar dig och gör en möjlig behandling om du blivit biten eller smittad.