Få till rätt smoothie innan träningen

Nyckeln till en perfekt smoothie före träningen är att den ska ge dig en massa energi utan att vara svårsmält. Om din smoothie kräver för mycket av systemet och måste metaboliseras, då går energin dit istället. Den perfekta smoothien beror också på hur långt träningspass du har framför dig.

När vi nu talar om kolhydrater kan vi också passa på att säga att korta kolhydrater passar best efter träningen, eftersom de snabbt fyller på musklernas och leverns energidepåer. Ett praktexempel på en kort kolhydrat är mogna bananer. Korta kolhydrater består till en stor del av sockerarter och det är därför man bör undvika detta före träningspasset, eftersom det är snabbt avverkat av systemet och sedan går energin ner igen.

Så vad ska man då ha i sin smoothie före träningen? Bär, frön och gröna blad fungerar fint tillsammans. Gröna bladgrönsaker har låg GI består av långsamma kolhydrater och när du kör till exempel en bunt färsk spenat i din smoothie så skärs fibrerna upp ordentligt, vilket gör att det är lättare för kroppen att metabolisera. Gå till träningen och lämna din moped hemma för att få igång förbränningen successivt. Även nötter och frön består av långsamma kolhydrater och nyttiga fetter, så dessa kan man använda i sin smoothie i måttliga mängder.

 Men bär, är de inte fulladdade med socker då? Faktiskt inte. Blåbär är något av det nyttigaste du kan äta. De har inte så mycket socker som man tror, utan bjuder mest av allt på vitaminer och mineraler så ger dig helt rätt energi inför träningspasset.