Är det bra att träna om man är sjuk?

Det finns flera olika åsikter om huruvida man kan träna när man är sjuk eller inte. Svaret är också ganska komplext och det är alltid viktigt att du lyssnar på just din kropp oavsett vad du läser online. Oavsett om du har feber, är förkyld, har urinvägsinfektion eller svamp i underlivet måste du analysera hur intensiv träning du behöver och vilken typ av träning du kanske ska välja som ett bra alternativ. Vi ger dig några tips på vad du ska tänka på.

Överansträng dig inte

Om du är sjuk är det viktigt att du ger din kropp tillräckligt med tid att läka och återhämta sig. Att ge dig ut på en intensiv löprunda är därför ingenting som vi rekommenderar. Däremot kan du utföra träning som är mindre intensiv och i många fall ger det positiva effekter att du kommer ut och rör på dig lite även om du är lite sjuk. Att gå en kortare eller längre promenad beroende på kroppsformen och hur sjuk du är ett exempel på mindre intensiv träning som du kan välja istället för att gå till gymmet.

Riskera inte att smitta andra

Självklart måste du också basera valet av träning på vilken typ av sjukdom du har. Om du till exempel har halsfluss eller du kan riskera att smitta andra är det bra om du väljer en träningsform som du kan utföra på egen hand. Undvik att trängas på gymmet och välj istället en aktivitet utomhus som du kan göra själv.